Jõulude eel on ikka hea igasugu kaunistusi meisterdada, et nendega siis kodu ehtida või külla kaasa võtta.
Proovisime teha lastega soolataignast kuusekaunistusi.
Soolataigna kohta leidub erinevaid retsepte. Meie kasutasime lihtsat varianti:
1 tass vett
1 tass jahu
1 tass soola
veidike toiduõli
Meisterdama kogunes kohe terve kamp.
Meie omadele meeldis eriti tainast käte vahel rullida (või siis et emmed rulliksid) ja siis seda noaga otsast lõikuda. Väiksemad tegelased nätsutasid seda lihtsalt näppude vahel ja üritasid suhu pista.
Üheskoos sai siiski ka taignast mõned kujundid vormiga välja lõigatud ja mõned käejäljed vajutatud. Kuna tahtsime teha riputatavaid kaunistusi siis tegime külge augud.
Tainast saab säilitada nädalajagu ka külmkapis. Peale külmkapist võtmist tuleb hulga jahu veel lisaks segada, kuni taigen enam näppude külge ei kleepu.
Taigen kuivab ära ka toatemperatuuril, aga selleks võib kuluda mitu päeva. Kiirema tulemuse saab ahjus küpsetades. 150 kraadi juures kippus tainas ahjus paisuma. Seegi võib anda päris laheda efekti osade kujundite puhul. Parima tulemuse saab kui alguses küpsetada umbes 100 kraadi juures ning hiljem võib siis temperatuuri ka veidi tõsta. Üle 150 kraadi juures kippus taigen juba pruunika jume peale võtma.
Kui kujundid jahtunud siis värvisime need koos lastega jõululiselt punasteks ja rohelisteks. Peale panime veidi sädelust, et veel pidulikum oleks.
Pael külge ja kuuse otsa!
Comments
Post a Comment